Community Environments

Wilburton Village

Curating community in the heart of a city

In an effort to bring a walkable destination to the downtown corridor of Bellevue, MG2 partnered with the city to design, construct, and bring to life Wilburton Village South. Comparable to “Tetris the scale of a city block”, the complex is meticulously curated, with each individual retailer space and storefront completely customized to meet that brand’s needs. 

In conjunction with the adjacent North project, Wilburton Village South will provide a variety of services to the community, including medical care, restaurants, banking, grocery, entertainment, recreation, sporting goods, and home furnishings. The plaza features ample outdoor seating and a water fountain, in addition to dynamic lighting that accommodates changing moods and seasons. A stunning glass feature wall welcomes patrons to the center, while canopy-covered walkways protect pedestrians on rainy days.  

The project team was able to cleverly use the site’s typography to the design’s favor, creating multiple entry points to the complex—on the fourth floor, for instance—where consumers might otherwise not venture. 

Designed to maintain a branded experience and operational excellence simultaneously, MG2 was able to conceal all back-of-house performance requirements that customers never see. From grocery semi-trucks in PCC’s loading docks, to Target’s parking lots for hundreds of cars, to the extraordinary requirements for Virginia Mason’s MRI machine, every detail was catered to.

With forethought and a phased approach toward the development of the community’s health and future, a future pedestrian and bike bridge will connect to the upcoming rail-trail project nearby. This solution provides on foot access to Wilburton Village South and the surrounding complexes.