Community Environments

Washington Square

The evolution of an anchor

When Sears closed their doors, the Washington Square mall—one of the largest in the Pacific Northwest—knew it was time for an innovative approach. Partnering with MG2, the shopping center sought a solution to bolster consumer traffic, revitalized the anchor position, and galvanized their customer base with fresh retail, restaurant, and entertainment options. The final piece of the puzzle would be a hotel, along with newly minted residential units surrounding an invigorated public park, completing the community, and binding it together.

Our team immediately accepted the reins to a plan already in motion, keeping the project on track while simultaneously creating a novel story to make it our own. MG2 designers took a contextual approach, playing on the notoriously sporadic weather of the Pacific Northwest, and our natural response to layer garments in reply. The resulting design used landscaping, lighting, and newly constructed spaces to translate our architectural story, bringing new vitality to where an anchor once stood.

Creating a layered transition from the traditional mall to a more organic, open space, we generated a fresh entry sequence for the shopping center.

The on-site hotel was angled to grant it more visibility from the road, while simultaneously exposing the natural area beyond. The experience crescendos with a jewel box restaurant building, greeting, and bidding adieu to shoppers as they come and go.

Providing unparalleled full-service architectural design solutions to the client, MG2 continues to work with Washington Square through the finale of their construction phase, with several high-end entertainment, food & beverage, and retail brands already expressing interest in the newly energized shopping center.